Neemt duurzaamheid een centrale plek in binnen je organisatiestrategie? Dan zou dat natuurlijk ook moeten gelden voor je HR-strategie. Want tussen die twee moet het klikken. Maar wat is dat nou eigenlijk, duurzaam HRM-en? Draait dat vooral om een klimaatneutraal mobiliteitsbeleid? En ben je er dan wel zo’n beetje als iedereen op de e-bike of met de elektrische auto naar het werk komt? Wij denken van niet en kijken graag wat breder.
Duurzame HR gaat een mensenleven lang mee
Duurzaam omgaan met mensen. Dat is waar een duurzame HR-strategie wat ons betreft om zou moeten draaien. En dan niet alleen tijdens iemands werkende leven – pakweg zo’n 40 jaar – maar ook daarna. Zodat werknemers niet opgebrand zijn als ze met pensioen gaan.
Zeg je duurzame HR, dan zeg dus ook duurzame inzetbaarheid: ervoor zorgen dat medewerkers inzetbaar blijven. Nu en in de toekomst. Binnen een bedrijf, maar ook daarbuiten. De focus moet wat ons betreft niet alleen op de korte termijn en snel scoren liggen. Duurzame HR vergt ook gewoon veel geduld en brede blik.
Maar hoe doe je de nou in de praktijk, duurzaam HRM’en?
We geven graag wat concrete tips.
Begin al met duurzaam denken voordat je iemand hebt aangenomen. Kijk met een brede blik naar de sollicitant en de functie. Dus: past deze persoon ook in de toekomst bij onze organisatie? Kan zij of hij eventueel ook een andere functie uitoefenen? Dan zijn vinkjes als veerkracht,omgaan met onzekerheden, een growth-mindset, leervermogen en aanpassingsvermogen ineens een stuk belangrijker.
Omarm het idee van een leven lang ontwikkelen. En pas dit gedachtegoed toe op de kern van je HR-beleid: scholing, functies, loopbaanpaden en ontwikkeling. Bouw functies bijvoorbeeld modulair op voor meer rolfluïditeit.
Zet in op competenties als leervermogen, aanpassingsvermogen, wendbaarheid en flexibiliteit. Sommige organisaties trainen deze competenties bijvoorbeeld met een maximale functieduur.
Neem je medewerkers mee in het denken over hun toekomstige inzetbaarheid. Leg het je medewerkers eens voor: stel dat je werk of je werkgever ineens niet meer bestaat, wat kun en ga jij dan doen? Dat heeft zowel betrekking op kennis en kunde als op fysieke en mentale gezondheid. Investeer in dat laatste met een goed vitaliteitsbeleid en een gezonde werkcultuur. Is er binnen jouw organisatie werk dat niemand tot zijn 50’ste volhoudt? Zorg dan voor een toekomstplan om naar toe te werken. Of nog beter: zorg ervoor dat het werk wel is vol te houden.
Kijk ver vooruit en anticipeer op tijd. Strategische Personeelsplanning is het instrument bij uitstek om duurzaam te HRM-en. Zorg ervoor dat medewerkers op tijd een andere kant op kunnen gaan als hun werk in de toekomst bijvoorbeeld verdwijnt.
Koppel arbeidsvoorwaarden, omstandigheden en inhoud aan de levensfase van medewerkers. Ga voor levensfase bewust HR-beleid en zorg ervoor dat het niet bij een kreet blijft.
Geef iedereen een vast contract! Als iets een korte-termijnfocus heeft, dan is het wel de tijdelijke arbeidsovereenkomst. Ok, voor seizoenswerk snappen we dat dit niet werkt, maar voor al het andere werk…
Ga voor groen reizen of gewoon voor minder reizen. Promoot gebruik van het OV, de fiets of een elektrische auto. Of denk eens aan een reiskostenvergoeding op basis van uitstoot. En misschien nog wel beter: ga voor minder reizen. Denk naast hybride werken ook eens aan lokaal werven of verhuizen naar de buurt van je werkplek.
Laat HR periodiek doorlichten op duurzaamheid. Je vindt op deze manier altijd wel aanknopingspunten om nog duurzamer te worden.
Genoeg aanknopingspunten dus voor een goede klik tussen een duurzame organisatiestrategie en een duurzaam HR-beleid.