Weet jij wat de overeenkomst is tussen Ahold, de Nationale Politie en de scouting? Het zit ‘m in het aantal mensen dat ‘erbij hoort’. Ze zijn namelijk alle drie de grootste van Nederland.
Ahold is met 100.000 werknemer de grootste werkgever, maar de Nationale Politie heeft dan weer het grootste aantal fulltimers (bijna 63.000). De scouting telt 110.00 leden en is daarmee de grootste jeugd- en jongerenorganisatie van Nederland.
Verder kijken dan het sjaaltje en de bloes
Best gek dus eigenlijk dat over zo’n grote club nog weleens lacherig wordt gedaan. Het lijkt typisch een gevalletje: je houdt ervan of je haat het. Mensen die in de laatste categorie vallen hebben natuurlijk genoeg munitie, zoals de sjaaltjes en de uniformbloes.
En hoe groot ze ook zijn, je komt de scouting zelden tegen op een cv. Terwijl het juist zo vermeldenswaardig is. Zeker als je er door een HR- en Organisatieprofessionalbril naar kijkt. Dus laten we dat eens doen.
Van vuurtje tot verantwoordelijkheid
Knopen leggen, vuurtje stoken, dat is waar je al snel aan denkt bij scouting skills. Maar niets is minder waar. Waar scouting echt over gaat, is eigenlijk heel simpel: persoonlijk leiderschap.
Of zoals Scouting Nederland het zelf omschrijft: scouts leren om hun eigen grenzen te verkennen met respect voor zichzelf en hun omgeving. Om verantwoordelijkheid te nemen voor zichzelf, elkaar en de wereld om hen heen. Skills die de meeste werkgevers hun medewerkers toewensen, maar die verre van zelfsprekend zijn.
Voer voor corporate antropologen
Rituelen zijn een belangrijk onderdeel van de scouting. Corporate antropologen onder de organisatiedeskundigen zouden ervan smullen. Die rituelen markeren bijzondere momenten. Denk aan de start en het einde van een bijeenkomst. De opkomst noemen scouts dat. Of de overgang van de ene leeftijdsgroep naar de andere. Rituelen geven houvast en versterken het groepsgevoel. Scouts groeien ermee op.
Kies de juiste Chief Scout voor je employer branding
Voor goede employer branding heb je een boegbeeld nodig. Dat heeft Scouting Nederland goed begrepen. Door groei heeft de organisatie veel nieuwe vrijwilligers nodig. Daarom is de functie van Chief Scout afgestoft (sinds 1937 niet meer bekleed) en heeft niemand minder dan Freek Vonk ‘m gekregen. Man van de wereld, man van de natuur en man van het avontuur.
En hoe zit het met de diversiteit?
Een gevoelig topic. We zullen zeker niet zeggen dat de scouting vooroploopt in diversiteit en inclusiviteit. Want ja, scouting is te wit. En nee, de verdeling jongens en meiden is niet fifty-fifty. Maar het is wel een plek waar iedereen welkom is. Het uniform benadrukt dat nog eens: iedereen is hier gelijk.
Van de 110.000 leden hebben er zo’n 4000 een beperking. Daarmee heeft de organisatie de daad bij het woord gevoegd. Zo’n 20 jaar geleden ondertekende ze namelijk de Standard Rules voor gelijke behandeling van mensen met een beperking.
En de scouting is ook nog eens een van de goedkoopste jeugdactiviteiten. Wil je met je scoutinggroep iets leuks doen wat meer geld kost? Prima, verzin maar een activiteit waarmee je als groep geld kunt verdienen. Zo blijft het toegankelijk voor iedereen.
Reden genoeg om als HR-pro eens een scout te scouten. Niet alleen als nieuwe medewerker, ook binnen je huidige personeelsbestand. Wie o wie is de scout?
Dit blog is geschreven door een BBKwadraat-pro met een scoutingverleden 🙂
Foto-credits: Mike van den Toorn