ZZP & HR, een combi vol werkfun

Heel Holland ZZP’t! Althans, daar lijkt het af en toe wel op. Maar ondanks de populariteit, is de beeldvorming niet altijd even positief. Wellicht omdat de schaduwzijden van het ZZP-en onevenredig vaak in de spotlights staan.

Denk bijvoorbeeld aan verkapte dienstverbanden in lage-lonen-beroepen. Of aan minister Wiebes die aan het begin van de coronapandemie vertelde dat er geen ZZP-steun zou komen. Want tsja, ZZP-ers, die kiezen zelf voor het ondernemersrisico.

Wij vinden dat er ook weleens een ander geluid mag klinken. Dat horen wij namelijk regelmatig uit ons netwerk komen. Want HR-interimmers blijken nogal blij met hun ZZP-schap te zijn. Tijd om eens te bekijken waarom dat interimmen zoveel werkfun oplevert. En wat HR- en organisatiewerk en interim nou eigenlijk tot een gouden combi maakt.

 

Prettige los-vast-relatie

De eerste reden is meteen een hele belangrijke: als pro op het gebied van mensen en organisaties neem je een bijzondere positie in. Tenminste, wij vinden dat iedere HR-pro dat zou moeten doen. Je zit in de organisatie, maar je bent er toch ook geen volledig onderdeel van.

Je staat dichtbij het management en dichtbij medewerkers, maar bij beide hoor je ook niet (helemaal). HR maakt natuurlijk wel steeds vaker onderdeel uit van het MT, maar je blijft toch ook altijd de kritische adviseur van al je MT-collega’s.

Ook voor een medewerker heeft een kritische spiegel die een interim of externe HRM-er voorhoudt (bijvoorbeeld: “Zit jij hier nog wel lekker op je plek?”) een andere lading dan van een vaste HR-pro. Enige mate van onafhankelijkheid is dus onmisbaar. En die komt als interimmer eigenlijk ‘vanzelf’. Het innemen van een onafhankelijke positie is dan net iets makkelijker/natuurlijker dan voor een HRM-er in vaste dienst.

 

De leukste projecten met een duidelijke staart

Veel HR-afdelingen worden opgeslokt door het dagelijkse, wekelijkse en maandelijkse werk. Komt er een groot project langs, dan krijgt eigenlijk niemand het echt goed ingepast in de werkweek. En daar komt de interimmer om de hoek kijken. Voor sommige HR-interimmers is dat DE reden om te interimmen. Je krijgt namelijk de kans om de leukste projecten te doen. En doet dan ook alleen die projecten. Je bent dus geen onderdeel van de gevreesde dagelijkse ‘rompslomp’.

Ander voordeel van dat soort projecten: je ziet snel resultaat van je inspanningen. En ook fijn: ze hebben vaak een hele duidelijke staart; afronden en weer door naar het volgende leuke project. Want ja, eerlijk is eerlijk, sommige interimmers kiezen voor het tijdelijke omdat ze gewoon snel verveeld zijn als ze alleen maar de winkel draaiend moeten houden.

 

Werk & werk in balans

We zien regelmatig HRM-ers die een voorliefde hebben voor coaching, maar dat ook weer niet dag in dag uit willen doen. Interimwerk maakt het makkelijk om 2 functies te combineren. HR-pro en coach is dan ook een veel geziene combi. Andere ‘nevenfuncties’ die we regelmatig zien onder HRM-ers: mediator, verzuimspecialist, docent/gastspreker of trainer. Er zijn dus mooie combi’s te maken tussen een generalistische HR-rol en een specialisme. En dat is goed voor het werkplezier!

 

Werk & privé nog niet altijd in balans

Met een lichte vorm van beroepsschaamte geven we toe: HRM-ers blijken ook steeds vaker voor het interimschap te kiezen omdat ze zo werk, werktijden en –locatie beter naar eigen inzicht kunnen inrichten. Bijvoorbeeld om parttime te werken, werk beter te kunnen combineren met een gezin of zelfs om een tijdje ‘remote’ te werken (een van de interimmers uit ons BBK-netwerk overwintert ieder jaar in Spanje!).

En ja, dat zeggen we met een licht gevoel van schaamte, want die vrijheid gunnen we natuurlijk iedereen. En wij als HR-pro’s zitten nou juist aan de tekentafel als het gaat om een betere werk-privébalans voor medewerkers. Iets wat in nog lang niet alle organisaties goed geregeld is. Met voor sommigen de keuze voor het interimschap tot gevolg.

 

Van fun tot vertrouwen

Met de fun zit het overduidelijk wel goed bij HR-interimmers. Maar er kleven natuurlijk ook nadelen aan ZZP-en. Neem het vertrouwen. Als interimmer word je nooit hetzelfde vertrouwde gezicht als de vaste HRM-er die al 10 jaar onderdeel is van de organisatie. Hoewel er ook echt wel interimmers zijn die verrassend snel een vertrouwensband opbouwen. En soms kan het interimschap ook best eenzaam zijn: je bent nogal op jezelf aangewezen. Toch denken wij dat ZPP-en en HR samen een lang en gelukkig huwelijk tegemoet gaan. Vol fun én vertrouwen.

 

 

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven