De problemen bij V&D, (samenwerkings)lessen voor HR

Hoe een proactieve HR-afdeling met een gezonde blik op de bedrijfsvoering samenwerking kan bevorderen

Samen staan we sterk, André Hazes zong het lang geleden al. Gek genoeg klinkt samenwerken toch vaak een beetje soft. Zo oordeelde de Commissie-Van Traa bijvoorbeeld dat gedeelde verantwoordelijkheid helemaal geen verantwoordelijkheid is. Maar, tijden kunnen veranderen (en dat zongen Bob Dylan en Direct dan weer).

Zelfsturing en samenwerking zijn hot items

Minder hiërarchie, meer samenwerking en vooral zelfsturing zijn op het moment hot items. Over zelfsturing worden managementboeken volgeschreven, en onlangs wijdde de VPRO zelfs een hele serie Tegenlicht-uitzendingen aan het onderwerp, met soms klinkende titels als: Weg met de Manager. Medewerkers zoeken het zelf én samen wel uit.

Hoe maak je zelfsturende teams succesvol?

Ook wij zien steeds meer behoefte aan zelfsturing. Zowel bij klanten als bij kandidaten die met ons om de tafel gaan vanwege een HR interim-opdracht of een HR-vacature. Maar om zelfsturende teams succesvol te laten zijn, zijn wel wat voorwaarden nodig:

– Maak duidelijke (prestatie)afspraken.
– Definieer een gemeenschappelijk doel.
– Zorg voor open samenwerkingsrelaties.
– Durf naar elkaar te luisteren.

Niet alleen interne samenwerking verbeteren, maar ook extern

Die voorwaarden gelden trouwens niet alleen voor interne samenwerking, maar ook voor samenwerking met externe partijen. Neem bijvoorbeeld het samenspel tussen organisaties, werving en selectiebureaus en kandidaten op de arbeidsmarkt. Onlangs schreven we een whitepaper over dit samenspel. In het whitepaper laten we zien hoe iedere speler zijn eigen krachten en uitdagingen heeft, hoe iedere speler een ideaalbeeld van zijn medespelers heeft en hoe iedere speler aan dat ideaalbeeld kan voldoen.

Wanneer partijen niet vanuit eigen belang opereren maar samen met hun medespelers het gemeenschappelijke doel voorop stellen en meer oog hebben voor de kwaliteit van de samenwerking, ontstaat een ideale teamopstelling. Dus:

– pak je rol op
– speel niet solo vanuit eigen belang
– speel samen vanuit een gemeenschappelijk belang
– heb oog voor de kwaliteit van de samenwerking
– spreek verwachtingen uit
– voorzie elkaar van input
– durf feedback te vragen
– durf elkaar aan te spreken

Zo ontstaat de juiste teamspirit waardoor winst binnen handbereik komt te liggen.

Beter samenwerken & de problemen bij V&D

De strubbelingen rondom V&D geven ook een mooi inzicht in de noodzaak tot goede samenwerking met externe en interne partijen. Nou is de samenwerking in dit geval (het verlaten van eigen kaders, het denken en handelen vanuit een gemeenschappelijk belang) helaas nog afgedwongen vanuit de rechtszaal. Hoe mooi zou het zijn als dat niet nodig was geweest?

Wellicht had er al eerder en anders geïnvesteerd kunnen worden in de samenwerking met de verhuurders? Had er vanuit HR-perspectief al vroeger en op een andere manier gekeken moeten worden naar bijvoorbeeld het loopbaanbeleid, opleidingsbeleid en beloningsvraagstukken? Zouden de OR en de vakbonden hier ook een andere rol in gespeeld kunnen hebben?

Had een rechtsgang kunnen worden voorkomen en vele juridische kosten bespaard kunnen worden? Alle exacte ins en outs kennen wij natuurlijk niet, maar we willen wel graag de handschoen oppakken om hier binnenkort eens een uitgebreider artikel over te schrijven.

Betere samenwerking heeft positieve invloed op bedrijfsresultaten

Wij zijn er namelijk van overtuigd dat een proactieve HR-afdeling met een gezonde blik op de bedrijfsvoering veel kan doen om een goede samenwerking te bevorderen. Op zo’n manier dat bedrijfsresultaten positief worden beïnvloed. En nee, niet op de eerder genoemde softe wijze, maar met duidelijke kaders en heldere afspraken. Met een scherp oog voor de belangen van de business. Want toen André Hazes de eerste woorden van dit blog zong, werden we wel mooi Europees Voetbalkampioen!

Scroll naar boven