Al een (K/Q)Ommetje gedaan vandaag?

Heb jij de ommetje-app al op je telefoon? Zo ja, dan ben je zeker niet de enige. “Heel Nederland aan de wandel met de app ommetje”, kopte dagblad Trouw begin februari. Want inmiddels hebben ruim 800.000 mensen de app op hun telefoon staan. En daar blijken veel van onze opdrachtgevers bij te zijn. Ze hebben de app omarmd en groepjes medewerkers gaan regelmatig aan de wandel. Sterker nog: hele afdelingen nemen het tegen elkaar op.

Wat ons betreft een voorbeeld van letterlijke wendbaarheid om toe te juichen. Goed voor lijf en leden, maar ook voor de onderlinge verbinding. Zeker in een tijd waarin fysieke passiviteit op de loer ligt en een gezonde geest in een gezond lichaam voor de nodige veerkracht zorgt.

Wendbaar en verbonden

Van letterlijke wendbaarheid is het een kleine stap naar wendbaarheid van organisaties. Ook daarvoor is fysieke en mentale fitheid en onderlinge verbondenheid onmisbaar. Voldoende reden dus om hierin te blijven ‘investeren’. Vraag is natuurlijk wel of alleen het aanspreken van het bewuste brein daarvoor voldoende is. Zou er geen sprake moeten zijn van oprechte en intrinsieke motivatie om de wandelschoenen aan te trekken of te sporten?

Dit zal per persoon verschillen en een app of challenge kan een mooi steuntje in de rug zijn. Niet per se om de beste binnen een afdeling of bedrijf te worden, maar met name of jezelf te motiveren. Wat ons betreft de enige strijd die je moet aangaan. Kies daar dan ook realistische doelen bij. Doelen die bij je passen en je helpen in plaats van frustreren. Staar je niet blind op de Strava- en Ommetje-sering van de maatschappij. Het worden van een KOM of QOM (Strava-taal voor King of Queen of the Mountain) is echt niet het belangrijkste doel.

Ommetjes voor iedereen

HR kan een mooie rol spelen bij het stimuleren van beweging en verbinding. Om zo bij te dragen aan een strategisch doel als ‘meer wendbaarheid’. Stel je hierbij op als HR-partner met oog voor realistische doelstellingen voor iedere medewerker, niet alleen voor de topatleten. De carrière van topatleten is niet voor niks vaak erg kort. Het zal de kunst zijn om de nu populaire ommetjes onderdeel te laten worden van de basisgewoontes. Dan is het ook gelijk geen vraag meer of het alleen met het hoofd is vol te houden.

BBKwadraat in beweging

Binnen BBKwadraat zijn we, met enige hulp van een smartwatch, zelf ook aan de slag met meer beweging. Ieder op zijn of haar eigen manier en met eigen doelstellingen. De een laat wat vaker en langer de hond uit en sluit aan bij de ommetjes van een opdrachtgever. De ander wil dit jaar 1000 km hard lopen en weer iemand anders pakt wat vaker de nieuwe, snelle fiets. Het levert ons naast gesprekstof ook werkplezier op en wendbaarheid zien we zelfs bijna als ons levenselixer.

Scroll naar boven