De organisatieadviseur, van goeroe naar buddy

Sluit even je eigen ogen en stel eens je tientallen andere starende ogen voor. Ogen die dringend en vol verwachting naar de organisatieadviseur kijken. Ze zijn van leidinggevenden die nu toch echt dat advies over de nieuwe organisatie-inrichting willen krijgen. Er staat toch niet voor niets een expert voor ze met jarenlange kennis en ervaring. Een goeroe die alles weet van organisatiemodellen en -structuren.

Kijk, die aftrap met de TEDTalk-video was zeker inspirerend. Het samenwerkingsspel tussen verschillende afdelingsvertegenwoordigers was ook erg leuk om te doen. Net als die werkvorm, waarin groepjes een droombeeld schetsten van de ideale organisatie.

Maar nu is het tijd. Hoog tijd dat de – ongetwijfeld forse – factuur waargemaakt gaat worden. Nu is het moment voor een helder toekomstplaatje voor de komende jaren. Al die voorgesprekken en toegestuurde documenten voor de sessies moeten iets fantastisch hebben opgeleverd. Dus kom maar op!

 

En nu terug naar de realiteit

Komt dit stukje storytelling je bekend voor? Zaten jouw ogen ooit ook vol verwachting te staren? En als dat zo is, schudde de adviseur dan inderdaad een strak plaatje uit zijn of haar mouw? En verschenen er een paar gelikte slides waarmee de organisatie weer jaren vooruit kon? Was het een schot in de roos? Of had de organisatie eigenlijk iets heel anders nodig?

 

Van wegwijzer naar reisgenoot

Het is natuurlijk heerlijk om als organisatieadviseur her- en erkend te worden op je inhoudelijke expertise en daar advies over te mogen geven. Maar zit de échte expertise er tegenwoordig juist niet veel meer in om samen met de organisatie op te trekken tijdens de verandering. Om eigenlijk eerder expert te zijn in het begeleiden van het veranderproces, in plaats van de persoon die op alles het juiste antwoord heeft. Geen goeroe dus, maar een buddy!

 

De veranderwijze organisatie

De uitdaging bij dat buddy-schap is om niet alleen te helpen met de veranderingen die nu nodig zijn, maar om de organisatie zelf ook verander-proof of veranderwijzer te maken.

Dus: niet de organisatie afhankelijk van je maken, maar helpen om zelf verder te kunnen. Dat zou een goede organisatieadviseur eigenlijk het meeste werkplezier moeten geven. Mensen de tools geven om het zelf te doen in plaats van het – vast egostrelende – puur inhoudelijke advies, dat van sommige organisaties soms zelfs adviseurverslaafden maakt.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven