Is het organogram of organigram? Zou er één HR-er in Nederland rondlopen die daar nog nooit een discussie over heeft gevoerd? Ondanks de twijfel over de schrijfwijze, geeft het beroemde harkjesschema velen nog steeds houvast. Want wie wil er nou niet in één oogopslag overzicht over de hele organisatie?
Hoe lopen de echte lijnen?
Toch is het nog maar de vraag of in een organogram de échte lijnen binnen een organisatie zichtbaar worden. Dat inzicht levert regelmatig luchtige schetsen van een ‘realistische organisatie’ op. Afbeeldingen met een flinke knipoog naar het traditionele organogram, zoals hieronder, zijn populair op internet en worden naar hartelust gedeeld via sites als Linkedin.
Zoals voor veel ‘knipogen’ geldt, schuilt er ook achter deze een grote kern van waarheid. Wil je dingen voor elkaar krijgen binnen een organisatie, dan is het zaak om de echte lijnen te kennen en te bewandelen. Geen project zal slagen als hieraan voorbij wordt gegaan.
Een goede stakeholdersanalyse is van levensbelang
In de Define Fase van een Lean Six Sigma project wordt niet voor niets veel aandacht besteed aan het maken van een goede stakeholdersanalyse. Dat kan heel snel en simpel door bijvoorbeeld de onderstaande stappen te volgen:
1. Breng in kaart wie de stakeholders zijn rondom het project;
2. Geef per stakeholder met een lijn aan of deze zich dichtbij (korte lijn) of ver van het project (lange lijn) bevindt;
3. Maak de lijn dik voor stakeholders met veel invloed en dun voor stakeholders met weinig invloed op het project.
Met een uitgebreide weergave van stakeholders binnen een project heb je in één klap een relevant overzicht. Natuurlijk ben je er dan nog lang niet en zal een plan de campagne moeten worden opgesteld voor het betrekken en beïnvloeden van (de belangrijkste) stakeholders. Goed beginnen is het halve werk, dus sla een stakeholdersanalyse niet over en voorkom vervelende verrassingen later in het project. Voorkomen is altijd beter dan genezen.
En om toch nog even op de kwestie organogram of organigram terug te komen: het kan allebei. Steek je energie dus liever in het maken van een goede stakeholdersanalyse dan in het twisten over de juiste schrijfwijze. Behalve natuurlijk als het een tactische zet is om een belangrijke stakeholder bij het project te betrekken. Want dan is alles geoorloofd.