Veerkracht en wendbaarheid, het succes van organisaties en medewerkers wordt er meer dan ooit door bepaald. Reorganisatie, herstructurering, werk dat verdwijnt, werk dat er door digitalisering anders uit gaan zien; de veranderingen op de arbeidsmarkt maken het noodzakelijk dat medewerkers zich continu afvragen of ze ‘fit’ zijn voor hun job en dat ze zichzelf continu blijven uitdagen en verbeteren. Snelheid, efficiënte (werk)processen met kortere doorlooptijden en aanpassingsvermogen worden in 2017 alleen maar belangrijker.
HR is verbinder en regisseur
Wat is de rol van HR in een organisatie die steeds weer verandert? Een organisatie waar niet meer in vaste functies, maar in kwaliteiten wordt gedacht en het werk zich steeds meer in projecten en rollen afspeelt? Wij zien een hele belangrijke rol: die van verbinden en regisseren.
Hoe doet ze dat dan? Juist HR kan voor stabiliteit zorgen in een organisatie die voortdurend verandert. Dat doet ze door verbinding hoog op de agenda te houden. Fit voor de job blijven en continu verbeteren vraagt om een voortdurende inspanning. Medewerkers moeten de realiteit in de ogen blijven kijken, steeds weer een nieuw verhaal voor zichzelf maken (welke kwaliteiten heb ik, wat wordt er van mij gevraagd, waar wil ik heen) en niet in routines blijven hangen, maar voorwaarts blijven leren. Zowel vakgericht als goed op de hoogte blijven van ontwikkelingen bij andere organisaties.
Verbinding met jezelf en je collega’s zorgt voor wendbaarheid
Bovenstaande vraagt van medewerkers en management dat ze met elkaar in gesprek gaan over de realiteit van vandaag en morgen. Dat er vertrouwen is, dat ze samen op weg gaan, elkaar feedback geven en steeds nieuwe inzichten opdoen.
Reflectie op intenties, doelen en gedrag zorgt ervoor dat mensen alert blijven op de realiteit. Door hun ‘verhaal’ steeds weer aan te passen, worden medewerkers veerkrachtiger en blijven ze verbeteren. Zo bewegen ze makkelijker mee met de veranderende organisatie.
HR moet ervoor zorgen dat de juiste tools en sessies er zijn om te reflecteren, feedback te geven en ontvangen en om te blijven ontwikkelen. Niet 1 keer per jaar, maar eigenlijk voortdurend. Ook is HR een belangrijke schakel in het creëren van een verbetercultuur, waarin er ruimte en vertrouwen is voor feedback.
Aan HR de taak om het bovenstaande proces te regisseren en steeds weer te blijven vernieuwen. Hiermee is HR het teamlid dat ervoor zorgt dat alles en iedereen wendbaar blijf, inclusief HR zelf. En doe je dit goed: dan kunnen meteen ook de tijdrovende reeksen van functionerings- en beoordelingsgesprekken worden afgeschaft.
Heerst er in jouw organisatie een verbetercultuur? Hoe creëer je die? Zit er genoeg veerkracht in jouw organisatie?
Wij adviseren je er graag over. Neem voor meer info gerust contact op met info@bbkwadraat.nl