Managers, het zijn net medewerkers

Een medewerker is geen manager, maar een manager is wel een medewerker. Want een manager is natuurlijk ook gewoon in dienst bij een organisatie. Klinkt logisch! Toch komen er genoeg voorbeelden voorbij waardoor je bijna gaat denken dat managers geen medewerkers zijn.

Managersdiscriminatie

Neem bijvoorbeeld deze observaties uit de dagelijkse praktijk. Als eerste een overgang van een onderneming, waarbij werknemers automatisch in dienst traden van de overnemende partij. Behalve de managers. Die moesten opnieuw solliciteren op hun eigen functie.

Of kijk eens naar een gemiddeld sociaal plan. Daar zijn de rechten van niet leidinggevende medewerkers vaak beter beschermd dan die van managers. En ook als er input opgehaald wordt over nieuw beleid, wordt de ‘werkvloer’ nauw betrokken, maar worden managers nog weleens vergeten. Je zou er bijna van gaan denken dat managers toch geen medewerkers zijn.

Niet bijzonder, maar anders

Misschien is het een goed idee om de manager iets minder te ‘verbijzonderen’. Het is tenslotte toch gewoon een vak, een functie. Niet beter, meer of hoger, maar een ander vak. Met andere taken, met andere talenten, met andere kwaliteiten. En als het goed is: net zo onmisbaar als alle andere vakgebieden in een organisatie. Tenzij er natuurlijk gekozen is voor zelfsturing of zelforganisatie en dat goed werkt voor het bedrijf.

Een vak, als alle andere

Als we eens door die bril naar de functie van manager kijken, dan zien we nog wel wat kansen liggen. Zaken die we bij andere vakgebieden de normaalste zaak van de wereld vinden, maar bij managers niet.

  • Waarom geen volwaardige studie op MBO- en HBO-niveau die je opleidt tot een hele goede manager? Met zowel praktische skills als de benodigde managementkennis. Dus geen vervolgopleiding of aanvullende cursus, maar een opleiding waar je direct mee start na de middelbare school. Voor middelbare scholieren die dromen van een leidinggevende baan en die tijdens hun studie en stages gaan ontdekken of het goed bij hen past.
  • Waarom is het nog op weinig plekken ‘normaal als iemand tussen de 20 en 30 een managementfunctie heeft? Dat moet toch prima kunnen, na het afronden van je managementstudie. Uiteraard wel klein beginnen. Nu is het toch nog vaak zo dat mensen eerst de werkvloer op gaan in een ander vakgebied en daarna switchen naar leidinggeven. Je weet wel, dat beste-kind-van-de-klas- idee. Maar waarom niet meteen het beste managementkind van de klas op de juiste plek?
  • Als je HR-pro kunt zijn binnen alle denkbare branches, dan zou je dat als manager toch ook moeten kunnen zijn? Leidinggeven is immers een specialisme. Net als HR, Finance of andere staffuncties dat ook zijn.

Managen is een vak. En een manager is dus ook gewoon een medewerker die goed is in zijn of haar vak, namelijk leidinggeven, inspireren, verbinden, motiveren, richting geven, enthousiasmeren, samenwerken, etc., etc. Managers, het zijn niet alleen medewerkers, maar ook vakmensen.

Scroll naar boven