Werk doen dat je echt leuk vindt zorgt voor werkplezier. Logisch. Dat werk dan ook echt de hele dag doen is de volgende logische stap. Dus: zo min mogelijk werk om je eigenlijke (leuke) werk te kunnen doen.
In 10 minuten naar 0 werkplezier
Een rechterlijke uitspraak eerder dit jaar bevestigt nog maar eens dat ‘werk om te kunnen werken’ soms echt onderdeel uitmaakt van de werktijd. In een callcenter gold de zogenaamde 10-minuten-regel: van medewerkers werd verwacht dat ze 10 minuten voor hun dienst aanwezig waren om op tijd ingelogd te zijn in 10 (!!) systemen. En die 10 minuten werden niet betaald. Tot de rechter daar een stokje voor stak.
Alleen de gedachte al om elke dag 10 minuten bezig te zijn met inloggen, laat bij ons het werkpleziercijfer direct naar 0 kelderen. Laten we dus eens kritisch kijken naar ‘werk om te werken’. Misschien gebeurt het in jouw organisatie ook wel? Dat is niet altijd erg, maar wel het bekijken waard.
Waardevolle ontwikkeling
We zien grofweg 2 categorieën: de eerste voegt – als het goed is – echt waarde toe. Denk bijvoorbeeld aan het volgen van een training, workshop of een teambuildingsessie. We schreven er al eens een productief blog over. Ontwikkeling moeten we vooral als onderdeel van het dagelijks werk zien. Lekker mee doorgaan dus.
Moeten alle moetjes?
De tweede categorie voelt vaak als noodzakelijk kwaad. Het moet, maar als het morgen afgeschaft zou worden zou niemand daar echt rouwig om zijn. Denk bijvoorbeeld aan uren schrijven, het CRM-systeem bijwerken, beschermende kleding aantrekken of hygiënische maatregelen nemen. Schrik niet: we pleiten niet voor afschaffing. Sommige dingen moeten gewoon. Maar wees eerlijk, ze dragen meestal niet bij aan extra werkplezier.
Wat zou je als HR-pro kunnen doen om ‘werk om te werken’ te beperken waar het kan? Voor je organisatie én voor jezelf. We zetten wat suggesties op een rij:
- Wees kritisch! Moet echt alles? Organiseer eens een aantal schrapsessies met medewerkers om te kijken welke zaken volgens hen echt overbodig zijn.
- Zet je leanbril op. Kan het slimmer kan het sneller? Zijn er overbodige stappen die uit het proces geknipt kunnen worden. Ook hier schreven we al eens een blog over.
- Blijf openstaan voor innovaties die het werk efficiënter maken of het misschien wel helemaal kunnen automatiseren.
Tijd voor het echte werk
Als het je zo lukt om tijd te winnen, kun je die mooi besteden aan je echte werk. Het werk waar je zoveel plezier in hebt. Of je neemt eens wat meer tijd voor een ontspannen praatje met een collega. Of lummel gewoon eens lekker een kwartiertje. Dat levert vaak de best ideeën op. Het is in elk geval een stuk inspirerender dan al die kleine ergernissen en moetjes.