Het begon allemaal met ons blog over hybride werken in april van dit jaar. Stel nou dat er een HR-woord van het jaar gekozen zou worden, schreven we toen, dan zou hybride werken nu al op ons nominatielijstje staan.
Die gedachte liet ons niet meer los. En dus organiseren we ‘m gewoon, die HR-woord-van-het-jaar-verkiezing. Bij deze. Omdat we heel erg benieuwd zijn naar welk woord jouw HR-jaar typeert. Welk HR-woord vind je mooi, grappig of misschien bloedirritant? Of waar kunnen we gewoonweg niet omheen?
De grote C, maar dan weer anders
Er kwam in elk geval genoeg voorbij het afgelopen jaar. Zaken die vroegen om snel handelen, maar ook om een strategische HR-blik vooruit. Met als in het oog springende korte-lange-termijn-combi natuurlijk de coronapandemie. Want ja, ook dit jaar stond wederom in het teken van de grote C.
Inmiddels wel met nieuwe vragen en dus ook nieuwe woorden: vaccinatieplicht, burn-out-pandemie of een collectieve burn-out-break. En wat dacht je van onbereikbaarheidsrecht? Het kantoor kreeg het stempel clubhuis, de QR-code deed zijn intrede, net als een informele thuiswerkdresscode.
Van geen werk tot waar halen we het personeel vandaan?
Ook waren er interessante ontwikkelingen op de arbeidsmarkt. Eerst een grote uitstroom uit de horeca, daarna juist weer tekorten. En waar halen we ineens al die vaccin-prikkers vandaan? In ons eigen vakgebied zijn recruiters inmiddels bijna net zo schaars geworden als IT’ers.
Over recruitment gesproken, zou 2021 de boeken ingaan als het jaar waarin een einde kwam aan cv-schuiven? Wij zijn voor (maar ons realisme zegt dat we nog niet van deze praktijken zijn verlost).
Ontwikkelingen om wendbaar van te worden
Er kwam ook nog steeds geen oplossing voor de toch simpel lijkende vraag: hoe scheid je echte zelfstandigen van schijn-zelfstandingen? De hoge raad leverde eind 2020 nog een bijdrage: de intentie maakt niet uit. Deliveroo en Uber trokken dus aan het kortste eind. De handhaving van de wet DBA werd ondertussen nog maar weer eens uitgesteld.
Geen nieuwkomer, maar wel een stijger op de HR-gespreksagenda: de loonkloof tussen mannen en vrouwen en inclusiviteit. Er werd verder geëxperimenteerd met verkorting van de werkweek en vakbond CNV maakte het zelfs onderdeel van de inzet voor de cao-onderhandelingen.
Een jaar met meer dan genoeg uitdagingen om de wendbaarheid en strategische positionering van HR-pro’s op de proef te stellen, dus!