We schreven er in september al over: de Nederlandse arbeidsmarkt trekt aan en die trend gaat in 2017 door. Het gevolg: werknemers kijken weer om zich heen. Zeker nu er na al die jaren van ‘de broekriem aanhalen’ weinig aandacht is geweest voor persoonlijke ontwikkeling.
In internationaal onderzoek van Willis Towers Watson valt een specifiek Nederlandse trend op: om verder te komen in hun loopbaan voelt maar liefst 53% van de Nederlandse professionals zich genoodzaakt om over te stappen naar een andere werkgever. Een gebrek aan carrièremogelijkheden blijkt in het onderzoek voor Nederlandse werknemers in alle sectoren een probleem.
Werd de term ‘doodlopende baan’ vroeger vooral gebruikt voor ongeschoold, laagbetaald werk, tegenwoordig is het ook steeds vaker van toepassing op functies voor hoger opgeleiden. Uit het onderzoek blijkt dat zelfs als beloning, secundaire arbeidsvoorwaarden en de bedrijfscultuur wel aan de verwachtingen voldoen, ambitieuze medewerkers toch op zoek gaan naar een nieuwe functie als ze hun doelstellingen niet kunnen bereiken.
Uitstroom voorkomen, kennis borgen
De uitdaging voor 2017 zit ‘m erin om een nieuwe evenwichtige balans te vinden tussen gestroomlijnde processen, een leane organsatie en persoonlijke aandacht voor medewerkers om zich te specialiseren, nieuwe expertise op te doen of zich te ontwikkelen op persoonlijk vlak. Anders dreigt een uitstroom van kennis en vaardigheden.
Onze tips voor een 2017 zonder braindrain:
– Weet wat álle medewerkers kunnen, weten, doen en willen (dus niet alleen de ‘talenten’). Help alle medewerkers om voorwaarts te leren en zich te blijven ontwikkelen.
– Begeleid en ondersteun medewerkers actief bij het bereiken van hun doelstellingen. Zorg voor persoonlijke aandacht. Talentmanagement gaat over mensen.
– Creëer als HR stabiliteit in de organisatie die steeds weer verandert door verbinding hoog op de agenda te houden. (zie ook ons januari-blog ‘HR houdt de organisatie veerkrachtig’)
– Creëer een cultuur waarin creativiteit en innovatie worden aangemoedigd en nieuwe ideeën met open armen worden ontvangen.
– Zorg dat de interne communicatie over groeimogelijkheden op orde is. Het lijkt een open deur maar het verschil van opvatting over aanwezige carrièremogelijkheden tussen werknemers en werkgevers heeft nog al eens met een gebrekkige interne communicatie over carrièremanagementprogramma’s te maken.
– Laat kennis niet de deur uitwandelen. Je kunt nooit 100% voorkomen dat medewerkers weggaan, maar je kunt wel de kennis behouden door regelmatig (informele) kennisdelingssessies te organiseren met sleutelfiguren binnen de organisatie. Breng in kaart waar cruciale kennis zit.
– Heb niet alleen aandacht voor ‘onboarding’, maar ook voor ‘offboarding’. Vraag je af: welke kennis neemt iemand mee en hoe organiseer je een goede overdracht?
Dit jaar echt werk maken van Talent Management en Strategische Personeelsplanning? Wij helpen je er graag bij. Bekijk ons Blink!Masterplan en neem gerust eens contact op.