Echte wendbaarheid begint met zelfinzicht
Wendbaarheid, het is belangrijker dan ooit en het is dan ook niet voor niets ons thema van 2021. We helpen onze klanten om veerkrachtiger te worden, maar kijken ook regelmatig in de spiegel. Hoe wendbaar zijn we eigenlijk als bedrijf en als persoon? Goed om regelmatig te doen, want zeg eens eerlijk: hoe goed ken jij je eigen (on)mogelijkheden eigenlijk?
Echt wendbaar zijn begint met een flinke portie zelfinzicht. Weten wat binnen je bereik ligt en waar je nog hulp bij kunt (of misschien wel moet) gebruiken. Want kun jij je wel zo makkelijk aanpassen als je zelf misschien denkt?
Spiegeltje, spiegeltje aan de wand
Niet iedereen is er even goed in: onbevangen in de spiegel kijken en echt iets doen met opgedane inzichten. Voorbeelden genoeg in de politiek, sport en laten we vooral het sociale domein niet vergeten. Meningen lijken er te worden verheven tot waarheid.
Zoals Narcissus wel erg dol was op zijn eigen spiegelbeeld, zo lijken we verliefd te zijn op onze eigen ideeënwereld. Niets zo smal als dat. Afwijkende opvattingen en kritische vragen doen er dan vaak niet meer toe. Ze worden regelmatig met krachttermen weggehoond of zelfs glashard ontkend. Je zou bijna denken dat er maar weinigen slim genoeg zijn om hun eigen domheid in te zien.
Heb jij last van het Dunning-Kruger effect?
Er blijkt een psychologische term te zijn voor het onvermogen om in te zien dat eigen keuzes en conclusies soms ook verkeerd kunnen zijn: het Dunning-Kruger effect. Incompetente mensen overschatten zichzelf en wanen zich bovengemiddeld competent. Helaas treedt het effect ook op bij mensen die juist meer dan gemiddeld presteren. Zij blijken juist vaker te twijfelen aan hun eigen kunnen en ideeën. Misschien hebben we hier de reden wel te pakken waarom echte experts nogal eens ontbreken aan de talkshowtafels.
Zet je mentale bulldozer aan
Het is dus zaak om je niet al te veel door onzin of door de hardste schreeuwers tegen te laten houden. Misschien wat lastig in de praktijk, want niet iedereen kan even makkelijk de mentale bulldozer aanzetten. Toch is het handig om die bulldozer niet al te lang in een schuurtje van je brein te laten wegroesten. Ook jij hebt er eentje; poets ‘m op en laat hem zo af en toe ronken.
Van gerichte training tot bubbelbewustheid
Blijven investeren in zelfinzicht is ontzettend waardevol. Het is nooit vanzelfsprekend en vraagt oefening, onderhoud en aanscherping. Ook als je denkt dat je de wijsheid in pacht hebt (denk aan het Duning-Kruger effect!). Actief om feedback vragen en het volgen van gerichte trainingen kunnen zeker helpen. Maar sluit ook de kracht van een goed gesprek, het nemen van tijd voor jezelf en je eigen gedachten, het lezen van een boek of sport en ontspanning niet uit. Het is immers makkelijker om naar je eigen opvattingen te kijken met een fitte geest en een nuchtere basishouding.
Neem ook de social media ‘bubbels’ die je eigen tunnelvisie continu bevestigen niet voor lief. Wees je er bewust van dat wat je online voorgeschoteld krijgt niet altijd een sterrenmaaltijd is. Meestal heb je te maken met ingrediënten waarvan algoritmes al heel lang weten dat je smult.
Een open mind, bewustwording en zo nu en dan een zelfkritische blik in de spiegel zijn goud waard. Voor je eigen wendbaarheid en die van je meningen. Want als we toch kritisch naar onszelf aan het kijken zijn: jezelf al te serieus nemen is eigenlijk dodelijk vermoeiend, niet waar?